Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az én kertem rajzpályázat

„Az én kertem” rajzpályázat

 

2012 tavaszán immár 2. alkalommal hirdette meg a kertbarát kör az óvodások körében „Az én kertem” rajzpályázatot.

A rajzpályázat ötletét az adta, hogy a fiatalok egyre távolabb kerülnek a természettől, a növények ismeretétől. Ijesztő azt hallani egy óvodás szájából, hogy a paradicsom az áruházak polcán terem. Ezt az elrettentő valóságot szeretnénk, mi kertbarátok, a saját eszközeinkkel megváltoztatni. Első lépésként meghirdettük a rajzpályázatot- ezzel is felmérve-mit is gondolnak az óvodások a kertről, a benne fellelhető növényekről és állatokról. Szerencsére a rajzok nem igazolták félelmeinket. A gyerekek rajzai színesek és színvonalasak voltak, mutatva alkotója személyiségét, mit is tart fontosnak a saját valós illetve képzeletbeli kertjében. Sokáig tanakodtunk a helyezettek névsorán, végül Szabó Lilla Zorinka lett a pályázat nyertese a Rákóczi utcai óvodából.

A verseny fődíja egy kislevelű hársfa volt, a győztes rajzot készítő óvodájának. A díjazott alkotók 1-1 cserép virággal térhettek haza, munkájuk jól megérdemelt gyümölcseként. A díjátadásra a Vörösvári Napok kertén belül megrendezett terménybemutatónkon került sor.

A faültetést pedig október közepén ejtettük meg. Az óvodások nagy várakozással vonultak ki az óvoda kertjében előre elkészített ültetőgödörhöz. Lelkesen hozták a kis kerti szerszámaikat, ásót, gereblyét, lapátot és az öntözőkannát, ki-ki a számára kijelölt feladatnak megfelelően.

Nagy figyelemmel hallgatták az óvonénit, aki beavatta őket a faültetés rejtelmeibe. A kertbarátok által megkezdett munkát pedig nagy lelkesedéssel segítették, egymásnak adva át a piciny lapátot, hogy mindenki részese lehessen egy nagyszerű élménynek, a faültetés csodájának.

A pedagógusoktól megtudtuk, hogy saját komposztot készítenek, megfigyelik a földigiliszták talajmunkáját a csoportban található üvegekben. Az ablakokban pedig már a madáretető várja a téli éhes madársereget.

Remek alkalom volt ez a kertbarátoknak, hogy megmutathassuk a gyerekeknek milyen csodák születhetnek a kertben. A most még fiatal- az óvodásokkal egyidős fa- hogyan is cseperedik az idő előrehaladtával és lesz belőle virággal borított, méheknek táplálékot, madaraknak búvó- és fészkelőhelyet biztosító varázslatos otthon.

A most még ifjú emberpalánták pedig később környezettudatosan élő felnőttekké válnak, akik majd az eljövendő nemzedéknek adják át a most megszerzett, talán még nem tudatosan alkalmazott ismereteket. Mi kertbarátok is azon leszünk, hogy a most megkezdett úton haladva segítsük a fiatal generációt e cél elérésében.

 A faültetésről Mogyorósiné Magdus készített fotókat.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.